Blog

Zsebkés, konyhakés ajándékba

Napjainkban az élményajándékok egyre jobban átveszik a kézzel fogható, tárgyi ajándékok helyét, azonban nem csak egy színház- vagy koncertjegy, nem csak egy tandemugrás, főzőtanfolyam vagy wellnesshétvége lehet kreatív élményajándék, hanem egy különleges markolatú zsebkés vagy akár egy profi hentes kés is.

Konyhakések nagy választékban

Akik gyakran tevékenykednek a konyhában, azok pontosan tudják, mekkora kincs lehet egy-egy igazán jó minőségű kés. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mely késeket mire használunk. Íme egy kis segítség a legalapvetőbb késfajták megkülönböztetéséhez.

Zsebkések széles választékban

A zsebkések eredete körül számos legenda kering. Szinte képtelenség pontosan behatárolni, hogy hol lehetett először bicskákkal vagy legalábbis bicskákhoz hasonló, összecsukható késekkel találkozni. Az biztos, hogy nem magyar találmányokról van szó.

2022.09.02 13:58

Késkészítő

Késes ember, késkészítő, bicskagyártó – gyakorlatilag egy ősidők óta velünk levő mesterség ez, ám mégis vajmi keveset tudunk a késkészítők hazai múltjáról. Egy biztos, hogy már a középkorban, később pedig a 19. századi falusi háztartásokban is nagy becsben voltak tartva a vaskések. Mivel akkortájt jóval kevesebb eszközt, szerszámot használtak az emberek, ezért, ami előkerült a fiók mélyéről, azzal nagyon óvatosan, mondhatni tisztelettel bántak.

Minőségi konyhakések

A kés a legalapvetőbb konyhai eszközök egyike, ami minden fiókban ott lapul. Ám kés és kés között jelentősebb felhasználási különbségek vannak, mert nem ugyanazzal a késsel látunk neki egy egyszerűbb zöldségszeletelésnek, mint amivel szétbontunk egy egész csirkét. Utóbbihoz kifejezetten ajánlott egy olyan profi bontókés, ami nem trancsírozza szét a húst, míg az előbbihez szinte bármilyen univerzális felhasználásra tervezett kés jó lesz.

 

 

Hogyan növeljük késeink élettartamát?

Akár állandó munkaeszközként, akár alkalmankénti konyhai segédeszközként tekintünk rájuk, kések nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. A konyhakések a szeletelés, aprítás, vágás műveletein keresztül kulcsszerepet töltenek be az ínycsiklandó fogások alapanyagainak előkészítésében. 

A minőségi vágóeszközök hosszú éveken át megkönnyíthetik a konyhai feladatok elvégzését, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a karbantartásukról. A kések minden típusára, konyhakésekre és hentes késre egyaránt jellemző, hogy kellő gondoskodás mellett jelentősen növelhető az élettartamuk.