Blog

Társ a konyhában – hogyan válasszunk konyhakéseket?

2022.01.26 10:14

Minőségi konyhakések

A kés a legalapvetőbb konyhai eszközök egyike, ami minden fiókban ott lapul. Ám kés és kés között jelentősebb felhasználási különbségek vannak, mert nem ugyanazzal a késsel látunk neki egy egyszerűbb zöldségszeletelésnek, mint amivel szétbontunk egy egész csirkét. Utóbbihoz kifejezetten ajánlott egy olyan profi bontókés, ami nem trancsírozza szét a húst, míg az előbbihez szinte bármilyen univerzális felhasználásra tervezett kés jó lesz.

 

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a konyhakések vásárlása előtt?


Milyen konyhai teendőkre keresünk kést?

Kés annyi van, mint csillag az égen, ám nem mindegyik ugyanarra való. Általánosságban elmondható, hogy egy háztartásban három alapvető késtípusra lehet szükségünk: egy zöldségfaragó késre, egy séfkésre (vagy aprítóra), illetve egy kenyérvágókésre. Ezzel a hárommal már elég sok mindent meg tudunk oldani, ám ha otthonosabban mozgunk a konyhában, és szívesen készítjük elő mi magunk a nyers húsféléket, valamint nem rettenünk meg attól sem, ha ránk marad a csontozás ügyes-bajos dolga, érdemes speciálisabb konyhakéseket is beszereznünk.


Mennyit áldoznánk a konyhakésekre a családi kasszából?

Kulcsfontosságú kérdés, hiszen a prémium vágási élménynek, az időtállóságnak bizony ára van. A gyanúsan olcsó konyhakések általában silány minőségűek is, így egy-két éven belül cserélhetjük őket, mert egy ponton túl már az élezés sem segít rajtuk. Ha megtehetjük, érdemes kicsivel többet áldozni egy-egy magasabb minőségű késre, mert nemcsak az ételek előkészítése megy majd így gördülékenyebben, de megfelelő karbantartás és tárolás mellett, akár évtizedekig is hű társunk maradhatnak imádott késeink a konyhában.


Kerámia vagy acél pengéjű késeket venne?

A kerámia kések színesek, dizájnosak és rendkívül népszerűen napjainkban, ám kevésbé tartósak, mint acél pengéjű társaik. Könnyen törnek és a hagyományos köszörűs megoldással sem lehet élezni őket. Ezzel szemben a rozsdamentes acél penge jobban bírja a gyűrődést, persze csak akkor, ha minőségi acélból készült. Az acél keménységét az úgynevezett Rockwell-skála adja meg 1 – 100-ig tartó értékekben. Minél magasabb ez a szám, annál minőségibb, keményebb a penge.