Blog

Hogyan növeljük késeink élettartamát?

2021.07.14 11:01
Hogyan növeljük késeink élettartamát?

Akár állandó munkaeszközként, akár alkalmankénti konyhai segédeszközként tekintünk rájuk, kések nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. A konyhakések a szeletelés, aprítás, vágás műveletein keresztül kulcsszerepet töltenek be az ínycsiklandó fogások alapanyagainak előkészítésében. 

A minőségi vágóeszközök hosszú éveken át megkönnyíthetik a konyhai feladatok elvégzését, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a karbantartásukról. A kések minden típusára, konyhakésekre és hentes késre egyaránt jellemző, hogy kellő gondoskodás mellett jelentősen növelhető az élettartamuk.

Milyen praktikákat vethetünk be ennek érdekében a hétköznapokban?

A rendszeres tisztítás alap

A késeket használat után tanácsos minél előbb elmosni, még mielőtt rászáradnának a különböző élelmiszermaradványok. Ha sós vagy savas alapanyagokkal dolgozunk, és nem tisztítjuk meg a késünket, fennáll a felületi korrodálódás veszélye.

A mosogatószeres kézi mosást követően mindig töröljük cseppmentesen szárazra a késünket! A mosogatógépbe helyezése kerülendő, mivel a tartós hő, a vegyszerek és az egyéb konyhai eszközökkel történő ütközések szignifikánsan csökkentik a konyhakések élettartamát és teljesítményét.

Nem mindegy, hogyan tároljuk

A késtárolás megfelelő módszere nem mindenki számára egyértelmű. Rengeteg háztartásban zsúfolódnak a kések a fiókban más konyhai eszközökkel együtt. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a kések élét tönkretegyük, hiszen a fiók kihúzásakor és visszacsukásakor összeütköznek és csúszkálnak egymáson, így hamar kicsorbulhatnak.

Ha megoldható, sokkal előnyösebb megoldás egy falra szerelhető mágneses késtartó vagy késtáska beszerzése, ahol vágóeszközeink elkülönítve pihenhetnek.

Hol vágjunk?

A vágási technika elsajátítása mellett érdemes elgondolkodni a vágófelület típusán is. Szakmai berkekben is vitatéma, hogy a fa vagy a műanyag vágódeszka az ideálisabb, mindenesetre a célnak mindkettő megfelel. Higiéniai szempontból a műanyag lehet előnyösebb, míg a fa a puhaságának köszönhetően gondoskodik késünk éltartásáról.

A késfenés ABC-je

Az élvesztés természetes folyamat a késeknél: ha minimális mértékben is, de minden használattal veszítenek egy picit a vágóélességükből. Az életlen kés amellett, hogy hátráltat a konyhai feladatokban, veszélyforrás is, hiszen erőlködés közben könnyebben rossz helyre csúszik a penge.

Hogyan akadályozhatjuk meg az élvesztést? Leginkább rendszeres késfenéssel, amit érdemes minden használat előtt elvégezni. A célra tökéletesen megfelel egy acél vagy porcelán késfenő. Ha pedig ezzel már nem korrigálható a probléma, a megoldás a késélezés, de ezt inkább bízzuk profikra!

Ha szeretnénk, hogy késeink hosszú életűek legyenek, figyeljünk ezekre a tanácsokra a mindennapokban! Ha profi hentes kést vagy kiváló minőségű konyhakéseket keres, nézzen körül kés webshopunkban!