Blog

A késkészítők múltja

2022.09.02 13:58

Késkészítő

Késes ember, késkészítő, bicskagyártó – gyakorlatilag egy ősidők óta velünk levő mesterség ez, ám mégis vajmi keveset tudunk a késkészítők hazai múltjáról. Egy biztos, hogy már a középkorban, később pedig a 19. századi falusi háztartásokban is nagy becsben voltak tartva a vaskések. Mivel akkortájt jóval kevesebb eszközt, szerszámot használtak az emberek, ezért, ami előkerült a fiók mélyéről, azzal nagyon óvatosan, mondhatni tisztelettel bántak.

. Az igazán jó késeket sokáig őrizgették annál is inkább, mert ezeket többféle célra is lehetett használni, így tényleg féltett kincsei voltak minden háztartásnak.

 

Neves késes központok Magyarországon

Rimaszombat és Gyöngyös volt két nevezetes késkészítő központ a 17. században. Késeikkel nem csak a környező településeket, de a teljes hódoltsági területet ellátták. Később, a 19. század első felében az alföldi késmesterek már egy jászberényi késescéhbe tömörültek. Szegedet tartják mindmáig az egyik leghíresebb magyar késkészítő városnak, ami praktikus és mutatós bicskáitól vált igazán a késkészítők központjává. Az 1870-es években Sziráky József késkészítő kísérletezett először a szegedi gyöngyház berakású halbicskákkal. De ha már ismert késkészítőkről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a két világháború között aktívan tevékenykedő, Háromvárost és környékét ellátó kecskeméti Jámbor Józsefről sem.

Náder zsebkés – az egyik legrégebbi magyar bicskatípus

Azoknak, akik kicsit is jártasak a késkészítők világában, esetleg érdeklődő gyűjtők, akik szeretnek kedvenc bicskáik, késeik múltjának mélyére is ásni, biztosan találkoztak már a Náder bicskacsaláddal. Tulajdonképpen ez az egyetlen hagyományos múlttal rendelkező bicskatípus Magyarországon, amely évszázadok eltelte után is, mind a mai napig egykori készítője, Náder Ignácz szegedi késes mester nevét viseli. Náder Ignácz a XIX. század végén készítette egyedi, sajátos bicskáit, amikkel mindmáig találkozhatnak az érdeklődők. Napjaink késes mesterei a klasszikus Náder vonalakat megtartva, saját díszítésekkel és rájuk jellemző stílusjegyekkel készítenek Náder-bicskákat.