Blog

Zsebkéskisokos – ezek a legismertebb típusok

2023.07.12 16:07

Zsebkések széles választékban

A zsebkések eredete körül számos legenda kering. Szinte képtelenség pontosan behatárolni, hogy hol lehetett először bicskákkal vagy legalábbis bicskákhoz hasonló, összecsukható késekkel találkozni. Az biztos, hogy nem magyar találmányokról van szó.

Térségünkbe a török hadserek által jutottak, azonban egyes történelmi feljegyzések szerint már korábban, a XIV. században is feltűntek itt-ott. Idővel amolyan kultikus eszközökké váltak, idomultak a felhasználók igényeihez, így mára már számos típusuk ismert. Kés webshopunkon is többféle zsebkés kapható, íme egy kis ízelítő a bicskafajtákból és azok felhasználási módjából.

 

Fejesgörbe, szalonnázó, maskara zsebkés

A fejesgörbe bicska fő jellegzetességére már az elnevezése is utal: a görbe zsebkésfejhez hosszú penge illeszkedik. Túrázáshoz ideális választás, de kisebb kerti munkáknál is jó, ha kéznél van egy ilyen zsebkés.
A szalonnázóbicskáról talán már mindenki hallott. Egyenes, keskeny és hosszú pengéje tökéletessé teszi akár leheletvékony falatok, szalonnaszeletek vágására is. Ennek a bicskafajtának a neve is beszédes. Leginkább túrázások, kirándulások, sütögetések alkalmával kerülnek elő a táska mélyéről.
A maskara zsebkés is igazán népszerű változat, a Dunántúlról származik. Masszív kialakítású, strapabíró bicska, amit arról lehet azonnal felismerni, hogy a hegye felé kissé lecsapott a pengéje. Amolyan született munkásbicska, vagyis ház körüli munkáknál, vadászatnál, állattartásnál is nagy hasznát lehet venni. A köznyelv még betyárbicskaként is emlegeti.
A körmölő bicska nem más, mint a cakli zsebkésnek egy továbbgondolt változata, mégpedig egy olyan típus, amit minden juhász vagy a legtöbb álltartató használ. Két pengével rendelkezik, egy hagyományossal és egy kacor pengével, ami körömöléshez jó.
Markáns vonalvezetésű, széles, masszív pengéje van a caklinak. Erős és tartós kivitele miatt sokféle munkára jó választás.

Vegye szemügyre a kínálatunkat, higgye el, megéri!